Jurtából kenderházba

Kenderház a löszfalból


Válóczy Balázs építész tapasztalatának köszönhetően a tervezett kenderház tökéletesen illeszkedik a táj adottságaihoz. A löszfalból indul egy támfallal ami a ház hátsó fala is egyben, és egy kör alakú lapostetővel folytatódik zöldtetös megoldással mintegy folytatva löszfal feletti tájat. A ház alatt szintén kör alakú pince, és a pince feletti födémről indul a kenderbeton falrendszer.

ösvény a pottyantós WC-felé


A tartószerkezeti váz speciális HTS tartóelemekből készül, melynek előnye a méretpontosság, vetemedésmentesség, nagy áthidaló és teherhordó képesség, amellett, hogy pillanatok alatt összeszerelhető elemekről beszélünk.

A ház padlójában, falában és tetejében is kenderbeton található, amely megszakítás nélkül egybefüggő homogén szerkezetként öleli körbe a belső tereket termikus burkot alkotva az épület körül.

A ház kör formálja közelít az energetikailag tökéletesnek mondható gömb formához, így itt az úgynevezett geometriai hőhidak is kevésbé jelentkeznek mint egy négyzetes formájú épületnél.
A kenderbeton a Kenderház Magyarország által fejlesztett speciális fújógéppel néhány napra rövidíti a kenderbeton bedolgozási idejét a közel egy hónapos hagyományos bedolgozáshoz képest.
Az épület gépészete a jurtából szerzett tapasztalatokból építve, zseniális egyszerűségével tökéletesen illeszkedik a „kenderjurtaház” rendszerébe, melynek „okosotthon rendszerét” a legokosabb rendszer a természet működteti.

A megújuló fatüzelés csapdái!


Érdekes beszélgetés alakult ki a fatüzeléssel kapcsolatban a kenderházasok és a „jurtalakók” között a fatüzelés kapcsán, hogy az valóban környezettudatos, vagy ha mélyebbre ásunk, akkor ugyanúgy struccpolitikát folytatunk, mint sok minden mással kapcsolatban a „modern” civilizációinkban.
A beszélgetés során jól tapintható szinkronicitásnak lehettünk a tanúi, hiszen a háziasszony is említette, hogy Ő is komolyan elgondolkozott a témán. Vajon mitől is „struccosodik” el a fatüzeléssel kapcsolatos kérdéskör? Ehhez két fő témát jártunk körbe.

Hogyan kell fával tüzelni?


A fával akkor környezetkímélő tüzelni, ha megfelelően száraz fával hozzáértő módon tüzelünk, és akkor nem jelentkezik az a jelenség, ami a kis településeken tapasztalható télen, hogy mindenki fuldoklik és nem lehet kinyitni az ablakokat.

A fával való tüzelés azt is jelenti, hogy nem PET palackkal gumicsizmával, régi festékes ablakkerettel, szeméttel és minden éghető anyaggal tüzelnek a vegyestüzelésű kazánokban.

Mit jelent a megújuló energiaforrás?


Megújuló energiaforrás, ami egy emberöltő alatt képes megújulni. Ez a fa esetében akkor lenne igaz, ha valóban hagyná az ember megújulni és nem rohamosan csökkenő erdőterületekről beszélünk a bolygó egészét tekintve.
Tehát a fára tekintve nem igaz, hogy megújuló energiaforrás, viszont ha elfogy, az ember is megszűnhet, mint erőforrás a földön.

étkező és nappali a jurtában


A jurta étkezőjében körbe ülve az asztalt ebben mindannyian egyetértettünk, és a „kenderesek” kisebb hatásszünetet tartva felvezettek egy lehetséges megoldást a fatüzelés szerelmesei számára.

Sántha András
Kenderház Magyarország